Tips & tricks voor je haar in de winter

Elektrisch haar winterkou maakt het haar vaak elektrisch geladen. Met het volgende trucje ga je dit probleem tegen: adem flink in je handen of maak ze wat vochtig en strijk ermee door het haar.

Mutsen-haar: in de winter transpireert de hoofdhuid meer door het dragen van wollen mutsen en krijg je het zogenoemde mutsen-haar. Laat dan ondanks de kou regelmatig de frisse lucht door het haar gaan. Je haar wordt anders dof, droog of juist vet.

En steek je het haar meestal op of heb je het vaak in een vlecht? Draag het toch af en toe los, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, om het door te laten waaien. Het winterweer zorgt voor zuurstoftoevoer.

Trimmen, draag een band: houd je, ook in de winter, van een stevige wandeling of een uurtje trimmen? Dan zal het gezicht en de hoofdhuid vast transpireren. Draag dan een band die je haar beschermt want zout en transpiratievocht zijn niet zo goed voor de conditie van de haarpunten.

Vaker het haar wassen met een milde shampoo: door het dragen van dikke mutsen en wollen sjaals kan het haar, ook als het normaal vrij droog is, snel vet(ter) worden. Je moet het dan vaker wassen. Gebruik hiervoor wel een milde alkalivrije shampoo (zie pagina: Shampoos). Spoel je haar altijd grondig uit.

Was je pony met de badmuts op: als de pony ’s winters snel vet wordt, hoef je niet steeds helemaal je haar te wassen. Zet een badmuts op en laat alleen het voorste haar uitsteken dat je dan wast.

 
Olie voor droog haar: breng zo’n een tot twee uur vóór de haarwasbeurt lauwwarme olijf- of amandelolie in je droge haren aan. Kan de olie met een wijde kam goed door. Even masseren, een handdoek eromheen en hier weer een plastic kapje over. Na de inwerktijd uitspoelen met lauw water(zet de waterstraal van de kraan niet te hard, anders blijft de olie juist plakken) en het haar wassen.
 
Droog haar extra kwetsbaar: behandel droog haar in de winter extra zacht. Dus beter geen chemische behandelingen zoals kleuren en ook het gebruik van de föhn en krultang kun je beter beperken.
Droog je haar na een wasbeurt zo veel mogelijk zonder hulpmiddelen. Dat voorkomt uitdroging. Wil je toch föhnen, kies dan de laagste warmte-stand en houd de föhn minstens op vijftien centimeter van je hoofd.

Crèmespoeling: als je lang haar hebt gebruik je misschien al een crèmespoeling na het wassen om het beter behandelbaar te maken. Goed om te weten dan is dat crèmespoeling ook goed is tegen uitdroging door vrieskou en scherpe wind.

Veilige krulspelden: elektrische krulspelden kunnen je haar minder beschadigen als je ze omwikkelt met een vloeipapiertje of een tissue.

Gespleten punten: ’s winters ontstaan veel gespleten en pluizige haarpunten door het schuren van het haar langs wollen kragen, sjaals en mutsen. Kam nat haar door met een grove kam met afgeronde tanden, zoals een afro-kam. Laat je haar regelmatig bijknippen. Je voorkomt er gespleten punten mee. Je kunt ook zelf (of je vriendin/vriend, maar pas op:het is zeer geduldig werk) de gespleten punten knippen: draai een streng haar tot een koordje en knip de uitspringende haartjes af. Zo ga je het hele haar af.

Borstel flink: borstelen is prima voor droog haar. Het natuurlijke vet wordt zo gelijkmatig verdeeld. Ook voor vet haar is borstelen goed. Je moet de hoofdhuid alleen niet te veel raken omdat de talgklieren dan juist niet geprikkeld mogen worden. Borstelen is eigenlijk beter voor het haar dan kammen omdat zo ook stof en droge huidschilfers worden verwijderd.

Voor de mooiheid…….

Citroen: de zuurgraad van de hoofdhuid en de algemene conditie van het haar kun je herstellen en verbeteren met wat citroensap.

Spoel het haar na de wasbeurt na met het sap van een halve citroen. Je haar gaat er bovendien mooi van glanzen.
 
Thee: voor een krullenkapsel verdeel je je haar in haarstrengen, draai ze rond en zet ze vast met clips. Spray er wat versteviger of koude thee over en laat het goed drogen. Clipjes eruit, even met je hoofd schudden en je hebt een los krullenkapsel.
 
En laat je haar geuren: laat het haar voor speciale gelegenheden geuren door een druppeltje van je lievelingsparfum in het laatste spoelwater te doen.winter